Witamina C jest niezbędnym składnikiem w codziennej diecie każdego człowieka. Kwas L-askorbinowy jest odmianą kwasu askorbinowego. Związek, który ma korzystny wpływ na organizm, jeśli jest odpowiednio dawkowany. Występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych. Jest jednak na tyle delikatna, że często ulega zniszczeniu.
Witamina C ulega zniszczeniu w kontakcie z ciepłem i powietrzem. To czyni ją jedną z najbardziej nietrwałych witamin. Kwas L-askorbinowy polecany jest osobom, które prowadzą aktywny, stresujący tryb życia. Podawanie witaminy C wspomaga układ nerwowy i odpornościowy przed ewentualnymi chorobami i infekcjami.
Kwas L-askorbinowy - witamina
Witamina C pełni niezwykle ważną funkcję w organizmie człowieka, ponieważ:
-
Ma działanie antyoksydacyjne
-
Bierze udział w syntezie kolagenu
-
Ułatwia gojenie się ran i skaleczeń
-
Jest niezbędna do utrzymania dobrej kondycji tkanki łącznej
-
Działa destrukcyjnie na bakterie powodujące próchnicę.
-
Wzmacnia układ odpornościowy
Według specjalistów, stosowanie witaminy C w okresie przeziębień nie łagodzi jego objawów i nie przyczynia się znacząco do poprawy stanu zdrowia. Kwas l-askorbinowy nie chroni zatem przed potencjalnymi chorobami. Bezpośrednie działanie witaminy C mogą odczuć osoby, które są zaangażowane w ciężką pracę, pracę fizyczną lub regularnie uprawiają sport. Wówczas wpływ witaminy C na profilaktykę przeziębień może wzrosnąć nawet o 50%.
Jakie są najczęstsze objawy niedoboru witaminy C?
-
Krwawienie z dziąseł
-
Wypadanie zębów
-
Obniżona odporność, podatność na różnego rodzaju infekcje bateryjne i wirusowe
-
Kruchość naczyń krwionośnych
-
Anemia,
-
Bóle mięśni i stawów, obrzęki
-
Nieprawidłowa budowa kości
Kwas L-askorbinowy, witamina C z kiszonej kapusty
Aby zapobiec niedoborom kwasu l-askorbinowego, zaleca się stosowanie soku z kiszonej kapusty, który uzupełnia witaminę C w organizmie. Napój z kiszonej kapusty, pomimo swojego charakterystycznego kwaśnego smaku, posiada szereg witamin i minerałów, które wzmacniają odporność. Dodatkowo pomaga w produkcji prawidłowego kolagenu i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Ostrożnie: Nadmierne spożywanie soku z kiszonej kapusty może powodować nieprzyjemne skutki uboczne. Aby temu zapobiec, należy postępować zgodnie z zaleceniami na etykiecie lub ulotce.
Kwas I-askorbinowy, witamina C - opinie
Xenia
Dość sceptycznie podchodziłam do przyjmowania kwasu l-askorbinowego w postaci suplementu diety. Do tej pory starałam się jeść produkty, które zawierają witaminę C, ale to było za mało. Odczuwałam ten niedobór witaminy. Odkąd regularnie zażywam witaminę C, widzę ogromną różnicę.
Honorata
Od jakiegoś czasu zauważyłam, że moje dziąsła są przekrwione i dość intensywne. Szybko zorientowałam się, że jest to spowodowane małą ilością witaminy C, którą spożywam. Zaczęłam uzupełniać te braki i wszystko wróciło do normy. Zęby mnie nie bolą i co ważne nie krwawią!