5 niebezpiecznych egzotycznych potraw

Pomysły na podróże / Wielu podróżników wybiera dziś turystykę gastronomiczną, wzbogacając swoje zwiedzanie różnych krajów o doznania smakowe. Ale czym innym jest zjedzenie pikantnej zupy, a czym innym trujące ryby, robaki i inne niebezpieczne dla życia egzotyki. Jeśli jesteś miłośnikiem ekstremalnych posiłków i chcesz poczuć dreszczyk emocji, sprawdź niektóre z najbardziej niekonwencjonalnych dań narodowych.

1.

Fugu, Japonia

To danie przyrządza się na bazie skalnej ryby. Jest niebezpieczny, ponieważ zawiera truciznę, która w ciągu kilku godzin może zabić każdą żywą istotę. Dlatego warto wiedzieć, jak przygotować ten niebezpieczny przysmak, aby uniknąć śmiertelnych skutków spożycia. Nie wszyscy szefowie kuchni mogą pochwalić się takimi umiejętnościami. Pomimo ryzyka, to japońskie danie narodowe jest nadal popularne wśród smakoszy, których urzeka niezwykle delikatny smak tej ryby. Każdego roku z powodu zatrucia fugu umiera ponad 10 osób.


2. Żaba bycza, Namibia

W przeciwieństwie do Francuzów, Namibijczycy wolą jeść nie tylko nogi, ale i same żaby, a raczej bardzo dużą żabę byczą. Ten płaz jest tak duży, że może zjeść nietoperza! Jednocześnie żaba jest trująca, ale miejscowi kucharze znają tajniki przyrządzania tego niebezpiecznego dania, w trakcie którego niszczone są szkodliwe toksyny. Przy okazji, jeśli chcesz spróbować tego egzotycznego dania, zrób to w porze deszczowej, kiedy żaby są nieco mniej trujące.


3. Rambutan, Azja Południowo-Wschodnia

Turyści uwielbiają ten niezwykle aromatyczny i słodki owoc, który łączy w sobie kilka smaków jednocześnie: winogronowy, malinowy i truskawkowy. Jednak niewiele osób wie, że rambutan należy spożywać tylko w niewielkich ilościach, aby nie wywoływać reakcji alergicznych. Może również stanowić zagrożenie zatruciem, ponieważ zawiera niebezpieczne enzymy, więc uwaga: to kuszący przysmak.


4. Goldschlager, Szwajcaria Wszyscy

wiemy, że alkohol jest niebezpieczny dla zdrowia, ale picie tego szwajcarskiego trunku może skończyć się tragicznie, jeśli kupisz go w niedozwolonych miejscach i nie będziesz przestrzegać zasad. Faktem jest, że receptura Goldschlegera wymaga użycia cząstek złota. Do każdej butelki tego oryginalnego napoju dołączone jest specjalne sitko, które odfiltrowuje niebezpieczne płatki substancji. Niewłaściwe spożycie sznapsa grozi zatruciem, co stanowi zagrożenie dla życia.


5. Ser Casu Marzu, Włochy

Na ten egzotyczny produkt polują wszyscy smakosze na całym świecie, mimo że zawiera on żywe larwy muchy serowej. Stosuje się je w celu uzyskania bardziej miękkiej konsystencji. Aby spróbować tego niezwykłego dania, trzeba zasłonić oczy, ponieważ larwy mogą wyskoczyć z sera nawet z odległości 15 cm. Ponadto spożywanie tego produktu grozi reakcjami alergicznymi i infekcjami jelitowymi.



Trudno dyskutować o walorach smakowych, ale w przypadku tych niebezpiecznych potraw turystyka gastronomiczna zamienia się w ekstremalną przygodę, która oprócz dreszczyku emocji może być szkodliwa dla zdrowia i zagrażać życiu smakoszy. Niebezpieczeństwo można pokonywać w inny sposób, więc zastanów się, czy warto ryzykować wszystko dla niebezpiecznej rozrywki.
Omów artykuł Powiedz znajomym: Subskrybuj magazyn:
  • Przeczytaj także
  • Komentarze