Jak uzyskać 200% włączony: najlepsze afrodyzjaki na świecie

Pomysły na podróże /. Notatka podróżnika Czy istnieje lepszy sposób na rozpoczęcie życia małżeńskiego niż podróż gastronomiczna, w której możesz pobłażać swoim kubkom smakowym, a może wstrząsnąć innymi zmysłami? Od subtelnego awokado w Kalifornii, przez gorzką czekoladę w Belize, po orzechowe mrówki w Kolumbii - oto lista najlepszych afrodyzjaków na świecie. Powiemy Ci też, gdzie i kiedy ich spróbować.

OstrygiNajlepsze

miejsce do spróbowania: Wyspa Księcia Edwarda, Kanada

Kiedy spróbować: Ostrygi na Wyspie Księcia Edwarda mają najsilniejszy smak w lipcu i sierpniu. Wybierz się do tej wschodniej prowincji Kanady, gdzie Ty i Twoja ukochana osoba możecie oficjalnie wymienić "ostrygowe śluby" i zostać przyjęci do społeczności ostrygowej Wyspy Księcia Edwarda.

Gdzie jeszcze warto się wybrać, aby się poczęstować: następnie skosztuj ostryg ze słynnej zatoki Molpec Bay, uznanych za najsmaczniejsze podczas Targów Światowych w Paryżu w 1900 roku. Jeśli to nie wystarczy, możesz spędzić kolejne 4 dni na łuskaniu ostryg podczas corocznego Międzynarodowego Festiwalu Muszli, który również odbywa się tutaj pod koniec września.



TruskawkiNajlepsze

miejsce do spróbowania: Anglia

Kiedy spróbować: od czerwca do początku sierpnia

Brytyjskie truskawki - podawane ze śmietaną, cukrem lub bez dodatków - są obowiązkowym punktem na liście każdego smakosza. Swoją degustację zacznijcie w hrabstwie Surrey. Tutaj możesz wybrać dobrej wielkości koszyk jagód z Crockford Bridge Farm. Jeśli nie będziesz miał ich dość, zatrzymaj się w małej kawiarni na domowe lody truskawkowe. Swoją truskawkową podróż zakończ wizytą w Wimbledonie, gdzie możesz obejrzeć mecz, zajadając się pysznymi owocami.

Gdzie jeszcze warto się wybrać po smakołyki: w Szwecji. Pod tym względem nie ustępuje Anglii.



CzekoladaNajlepsze

miejsce do spróbowania: Belize

Kiedy spróbować: od lutego do maja

Jeśli czekolada jest tym, czego pragniesz, wybierz się do Belize, miejsca, w którym pojawiły się pierwsze osady Majów. Mówi się, że zjadali oni czekoladę na śniadanie, obiad i kolację. Ale nie musisz robić tego samego, aby udowodnić swoją miłość. Jeszcze lepiej, zapisz się na jeden z dwóch corocznych czekoladowych tygodni organizowanych przez Cotton Tree Environmental Cottage. Dowiesz się o historii czekolady, dostaniesz się do wiejskich domów i zobaczysz, jak powstaje tradycyjny napój kakaowy Majów. Plus, spotkać mistrzów czekolady, zrobić własne czekoladki i dowiedzieć się o projektach ekologicznych wspierających lokalnych rolników kakao.

Gdzie jeszcze warto się wybrać na smakołyk: Bruksela, Belgia



AwokadoNajlepsze

miejsce do spróbowania: San Diego, USA

Kiedy spróbować: o każdej porze roku

Od 50 lat miłośnicy tego zielonego owocu spotykają się na Festiwalu Awokado w Fallbrook w San Diego. Można tam skosztować obfitego sosu guacamole, potraw z awokado i kupić pamiątki w kształcie awokado. Nie zapomnij zatrzymać się potem w restauracji Peohe's z widokiem na zatokę San Diego i poczęstować się sałatką z mięsem kraba i awokado.

Gdzie jeszcze warto się wybrać na smakołyki: Meksyk



Czerwone winoNajlepsze

miejsce do spróbowania: Bordeaux, Francja

Kiedy spróbować: maj

Jeśli kochasz wino, wybierzsię do Médoc w południowo-zachodniej Francji, aby spróbować doskonałych win w Chateau Mouton-Rothschild. Będziesz musiał wcześniej zarezerwować wycieczkę po piwnicach cenionych winiarzy z Bordeaux. Ale kiedy już wypijesz pierwszy łyk Cabernet Sauvignon, będziesz wiedział, że było warto. Jeśli masz czas, sprawdź kolekcję sztuki Rothschildów w muzeum w pobliżu zamku.

Gdzie jeszcze warto się wybrać po smakołyki: La Rioja, Hiszpania



BazyliaNajlepsze

miejsce do spróbowania: Chiang Mai, Tajlandia

Kiedy spróbować: o każdej porze roku

Miłośnicy bazylii poczują się jak w niebie w tajskiej szkole gotowania. Nie przegap okazji, aby wziąć udział w kursie w tej zachwycającej szkole, która może pochwalić się bogatym ogrodem warzywnym. Zostaniesz tam oprowadzony po farmie, gdzie uprawia się bazylię, którą następnie możesz dodać do swoich potraw. Przy okazji nie przegap bananów i papryczek chili, aby na nowo rozbudzić swoją pasję.

Gdzie jeszcze warto się wybrać po smakołyk: Liguria, Włochy



Leafcutter an

tsNajlepsze miejsce do spróbowania: Barichara, Kolumbia

Kiedy spróbować: wiosna

Te duże owady są wręczane nowożeńcom w Kolumbii od 500 lat. Uważa się, że zwiększają one popęd seksualny. Oprócz potężnych właściwości afrodyzjakalnych, mrówki są cennym źródłem białka i mają niską zawartość tłuszczu. Jest to więc idealna przekąska dla osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Aby uzyskać orzechowy smak, udaj się do jednego z ulicznych sprzedawców w Barichar, gdzie wiosną sprzedają smażone królowe mrówek. Aby uzyskać bardziej wyrafinowane danie, odwiedź Color de Hormiga i zamów "chleb z mrówkami" lub nawet "stek z mrówek".

Gdzie jeszcze warto się udać po przysmak: Kambodża


Ogórek morskiNajlepsze

miejsce do spróbowania: Szanghaj, Chiny

Kiedy spróbować: maj

Ogórki morskie nazywane są również "szczurem morskim" lub "ślimakiem morskim", ale nie pozwól, aby te niepochlebne nazwy zbiły Cię z tropu i uniemożliwiły Ci spróbowanie najlepszego chińskiego afrodyzjaku. Te oślizgłe, pozbawione kręgosłupa stworzenia są często używane w gulaszach i zupach, gdzie zioła i przyprawy nadają jasny smak mięsu. Autentyczne danie z ogórków morskich można znaleźć w menu restauracji Dexingguan w Szanghaju. Najsłynniejsze danie to ogórek morski z sosem z kawioru krewetkowego.


Contributed by: www.lonelyplanet.com Omów artykuł Powiedz znajomym: Zapisz się do magazynu
  • Czytaj także
  • Komentarz