Bułka tarta jest nieodłącznym elementem kuchni polskiej i niemieckiej. Choć jest to produkt prosty, wiele różnych rodzajów pieczywa można przerobić na bułkę tartą, w domach używa się jej do przygotowania tradycyjnych kotletów sznyclowych czy smażonych klopsików. Jest funkcjonalnym składnikiem różnych potraw i panierki do mięs.
Jak wykorzystać bułkę tartą w kuchni?
Sposobów na wykorzystanie bułki tartej w kuchni jest zbyt wiele i trudno byłoby je wszystkie wymienić. Szparagi, kalafior, fasolka szparagowa, brukselka, brokuły, klopsiki, kotlety wieprzowe, roladki mięsne to tylko niektóre z potraw, które wymagają użycia bułki tartej, aby uzyskać chrupiącą warstwę zewnętrzną. Jedno jest pewne - bułka tarta jest najprostszym rodzajem panierki stosowanej do mięs, filetów rybnych i warzyw. Produkt ten można stosować zarówno w kuchni wegańskiej, jak i wegetariańskiej, do sałatek, makaronów, zup.
Bułka tarta stosowana jest również jako spoiwo - do zagęszczania różnych potraw, np. mięsa mielonego. Można je dodawać do ciast, nadzień jagodowych (owoce puszczają mniej soku dzięki bułce tartej), pomaga w przygotowaniu idealnego, chrupiącego ciasta.
ZOBACZ TAKŻE: Producent panierki do kurczaka.
Co można wykorzystać zamiast bułki tartej w kuchni?
Sznycle wieprzowe i krokiety trudno sobie wyobrazić bez tradycyjnej panierki. A co ze skrzydełkami lub paskami z kurczaka? Czy jest coś innego, być może znacznie lepszego od tradycyjnej bułki tartej? Oczywiście, że tak! Każdy z nas uwielbia smak smażonego w głębokim tłuszczu, chrupiącego kurczaka. Jednak to nie bułka tarta sprawia, że jest on chrupiący. Kluczowym składnikiem jest specjalna mieszanka ciasta, która nadaje smażonemu kurczakowi soczysty smak oraz idealnie chrupiącą i łuszczącą się warstwę zewnętrzną!
Czy możliwe jest samodzielne przygotowanie takiego kurczaka, jakiego znamy ze znanych restauracji? Oczywiście, że tak. Na rynku dostępne są produkty dedykowane restauracjom serwującym smażone kurczaki, które umożliwiają samodzielne przygotowanie tego fantastycznego, chrupiącego kurczaka.
Na pewno zauważyłeś serwowane w restauracjach paski, skrzydełka i tortille z kurczaka. Pewnie zastanawiałeś się, jak to możliwe, że te potrawy z kurczaka są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku tak, jak są. Sekret tkwi w odpowiednim zamarynowaniu i obtoczeniu mięsa w odpowiednim cieście.
Marynata - to produkt odpowiedzialny za nadanie mięsom delikatności i smakowitości, poprawia ich smak i aromat. Marynowanie jest ważnym czynnikiem w biznesie restauracyjnym. Z biegiem czasu, procesy marynowania ewoluowały, aby poprawić wydajność i jakość mięsa. Kurczak w panierce w proszku zwraca naszą uwagę na danie. Smażonemu kurczakowi w złocistej panierce niełatwo się oprzeć. Marynata poprawia więc smak mięsa, a panierka sprawia, że danie wygląda bardzo atrakcyjnie.
Spożycie drobiu w Wielkiej Brytanii, Polsce, Niemczech, Holandii i Czechach wzrasta. Filety i skrzydełka z kurczaka są najchętniej wybieranymi elementami przez konsumentów. Użycie restauracyjnej mieszanki do ciasta z kurczaka zamiast tradycyjnej bułki tartej jest mądrym wyborem dla restauratorów. Ta prosta strategia kuchenna pozwoli stworzyć wiele nowych pomysłów na dania, które pokochają Twoi klienci.