Diety proteinowe są bardzo popularne ze względu na dobre efekty, jakie zapewniają osobom, które się na nie decydują. Najbardziej znana jest metoda Dukana, ale istnieje wiele diet tego typu. Na początku dieta ta całkowicie eliminuje węglowodany na rzecz chudego białka i tłuszczów nienasyconych. W tym czasie waga szybko spada, co niestety stanowi zagrożenie dla naszego organizmu.

(1) Osteoporoza

Badania wykazują, że u kobiet, które wybierają dietę białkową następuje szybki proces demineralizacji kości. U reszty populacji również odnotowuje się spadek, jednak u osób stosujących dietę białkową jest on znacznie szybszy. Wynika to z faktu, że duże ilości spożywanych produktów mlecznych muszą być metabolizowane z dużymi ilościami wapnia, który jest uwalniany z kości. Wzrost kruchości kości dotyczy głównie osób po 60 roku życia, ale w takim scenariuszu można spodziewać się tego problemu znacznie wcześniej.

2) Obciążenie nerek

Produkty przemiany materii są w znacznym stopniu usuwane przez nerki. Spożywanie białek oznacza dla organizmu większą ilość azotu w krwiobiegu, za co odpowiedzialne są nerki. Azot musi być wydalany z moczem, a duże ilości azotu doprowadzają nerki do nienaturalnego stanu. Jeśli sytuacja wysokiego obciążenia utrzymuje się przez dłuższy czas, przyspiesza to również wydalanie wody przez kanaliki nerkowe. Spowoduje to duże straty wody, co obniży wydajność nerek i stworzy błędne koło. Podawanie dodatkowej wody zmniejszy obciążenie nerek.

(3) Rak

W wyniku stosowania diety wysokobiałkowej zmienia się skład krwi. W wyniku tego zjawiska do krwi uwalnia się więcej czynnika wzrostu IGF-1, który jest ważny w wielu procesach nowotworowych dieta. Duża podaż białka to również duża podaż krzemu, który jest składnikiem wielu komórek nowotworowych. Dieta białkowa stwarza więc warunki sprzyjające rozwojowi nowotworów.

(4) Uszkodzenie organów

Węglowodany są najłatwiejszym do wykorzystania źródłem energii. Energia dostępna z rezerw tłuszczu i białek jest wytwarzana znacznie wolniej, tak więc organy wewnętrzne, a zwłaszcza mózg, mogą być głodzone w diecie białkowej. Ponadto, uwalnianie energii z tłuszczów i białek jest procesem toksycznym dla organizmu ze względu na obecność szkodliwych czynników w strukturach zapasowych. Uwalnianie ich w dużych ilościach w krótkim czasie jest potencjalnie niebezpieczne.

(5) Niezrównoważona dieta

Produkty o wysokiej zawartości białka są ubogie w niektóre składniki odżywcze, których z czasem może zacząć brakować w organizmie.