Świat pędzi do przodu i zabiera ludzi ze sobą w tym szaleńczym tempie, zaczyna brakować czasu na czerpanie przyjemności z gotowania, nie mówiąc już o przygotowywaniu zdrowych i zbilansowanych posiłków. Szukając rozwiązania tego problemu, firmy dietetyczne opracowały plany dostarczania swoim klientom zestawów przygotowanych według indywidualnych wytycznych, zawierających pięć lub więcej pożywnych i zdrowych posiłków. Tak powstał pomysł na dietę pudełkową z dostawą do domu. Duże, szeroko reklamowane firmy skupiają się obecnie na działalności w dużych miastach, zwłaszcza jeśli chodzi o sam catering, natomiast w mniejszych miejscowościach można znaleźć lokalnych usługodawców dostarczających zdrowe posiłki we wskazane przez klienta miejsce. Oprócz opracowywania diet pudełkowych, które dostępne są dla mieszkańców wybranych miast, pomysłodawcy przygotowali gotowe plany dietetyczne dla każdego, dostosowane do indywidualnych potrzeb i zgodne z wytycznymi certyfikowanych specjalistów. Takie plany dietetyczne, dostępne za niewielkie pieniądze, umożliwiają codzienne spożywanie smacznych, urozmaiconych posiłków o odpowiedniej kaloryczności, a jednocześnie dają pewność, że są one przygotowywane z naturalnych, wyselekcjonowanych, zakupionych składników.

Dieta nie taka straszna jak ją malują

Słysząc słowo "dieta" wiele osób wyobraża sobie restrykcyjne ograniczanie ilości spożywanych posiłków i kalorii, podczas gdy w rzeczywistości najważniejszym przykazaniem obowiązującym podczas stosowania każdej diety jest "Żeby schudnąć, trzeba jeść". Regularność posiłków jest jednym z filarów dobrze opracowanego planu żywieniowego, a dieta pudełkowa tę regularność zapewnia. Diety wiążą się również z obsesyjnym liczeniem kalorii zawartych w każdym posiłku, co dla amatora w początkowej fazie może być bardzo trudne. Tu z pomocą przychodzi catering dietetyczny - kalorie we wszystkich posiłkach są dokładnie wyszczególnione, a ich ilość przyswajana każdego dnia jest identyczna, dzięki czemu organizm szybko i bez zbędnego obciążenia przyzwyczaja się do nowej dawki energii. Optymalne plany żywieniowe, przygotowywane zazwyczaj przez dietetyków klinicznych w różnych liczbach kalorii, pozwalają każdemu wybrać odpowiednią dla siebie opcję bez narażania zdrowia.

Jak zdrowo się odżywiać

Ukłon w stronę wegetarian

Coraz częściej można spotkać osoby, które ze względów smakowych, ideologicznych lub zdrowotnych całkowicie rezygnują z jedzenia mięsa. Uznając, że brak mięsa w ich planie żywieniowym powinien zostać zastąpiony innymi pokarmami, które dostarczają podobnej ilości składników odżywczych, dietetycy opracowali rozwiązanie, jakim jest wegetariańska dieta pudełkowa.

Opiera się ona zazwyczaj na szerokim wyborze pokarmów pochodzenia roślinnego, nabiału i jaj. Jeśli nie ma przeciwwskazań, dieta może być również bogata w ryby. Inną alternatywą dla mięsa są tofu i rośliny strączkowe - artykuły bogate w błonnik, regulujące rytm wypróżnień, zapobiegające zaparciom, zmniejszające uczucie głodu i obniżające ciśnienie krwi.

Ekologia przede wszystkim

Dieta pudełkowa z dostawą do domu może wiązać się z niepotrzebnym wytwarzaniem plastikowych odpadów, a to ogromny problem we współczesnym świecie. Łatwo obliczyć, że pięć posiłków otrzymywanych przez trzydzieści dni w miesiącu daje aż sto pięćdziesiąt plastikowych opakowań, których nie da się poddać recyklingowi. Z tego powodu największe firmy oferujące catering dietetyczny idą z ekologicznym trendem i powoli wycofują się z plastikowych opakowań, zastępując je kartonami pochodzenia naturalnego. Takie opakowania są w stu procentach biodegradowalne, bezpieczne dla zdrowia i środowiska.

Przyczyny braku efektów

Próby odchudzania na własną rękę bez pomocy profesjonalnego dietetyka rzadko kończą się dobrze. Restrykcyjne głodówki, nieregularne posiłki, częste spożywanie gotowych produktów czy picie niewystarczającej ilości wody to najczęstsze błędy popełniane podczas odchudzania. Na tym jednak lista się nie kończy, bo oprócz takich ogólnych, niezdrowych nawyków żywieniowych, należy zwrócić uwagę na drobne, ale niezwykle ważne nawyki. Pierwszym z nich jest picie kawy, która według wielu źródeł zwiększa metabolizm. W rzeczywistości kawa poprawia perystaltykę jelit i reguluje wypróżnienia, ale ma niewielki wpływ na ilość spalanego tłuszczu, więc nie pomaga w odchudzaniu. Kofeina rzeczywiście zwiększa tempo metabolizmu lipidów, ale zawartość aktywnej kofeiny w filiżance kawy nie jest wystarczająca, aby wywołać widoczne efekty.

Drugim nawykiem jest picie alkoholu. Alkohol nie tylko sam w sobie jest niezwykle kaloryczny, ale dodatkowo wzmaga apetyt. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że osoba odurzona alkoholem sięgnie po niezdrowe przekąski, które dostarczają wielu pustych kalorii. Trzecim negatywnym nawykiem jest rezygnacja z jedzenia śniadań. Po nocy, podczas której pracuje mózg, konieczne jest dostarczenie mu odpowiedniej ilości kalorii w postaci pożywnego, zdrowego śniadania. Pominięcie tego posiłku sprawia, że poranek jest bardzo męczący dla organizmu i ponownie zwiększa prawdopodobieństwo sięgnięcia po niezdrową przekąskę, która od razu dostarczy mózgowi odpowiednią dawkę glukozy. Czwartym niezdrowym nawykiem, z którym na szczęście rozprawia się dieta dostawcza, jest jedzenie zbyt dużych porcji. Choć początkowo wydaje się, że porcje, które są dostarczane zgodnie z wybranym planem żywieniowym są zdecydowanie za małe, po pewnym czasie okazuje się, że jest to dokładnie to, czego potrzebuje ludzki organizm, aby czuć się sytym, bez chęci podjadania w ciągu dnia. Dieta przygotowana indywidualnie całkowicie pokrywa zapotrzebowanie energetyczne osoby, dla której jest przygotowana. Najważniejsze jest jednak, aby korzystać z usług certyfikowanych dietetyków klinicznych, którzy mają doświadczenie w tej dziedzinie.

Zrównoważony jadłospis

Należy pamiętać, że nie należy samodzielnie rezygnować z grupy produktów, która według niesprawdzonych źródeł jest szkodliwa dla zdrowia. Nie należy ograniczać spożycia węglowodanów do zera, wykluczać z diety tłuszczów czy białek. Wszystkie te składniki odżywcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i procesu kontrolowanej utraty wagi. Tylko dietetyk odpowiednio dobierze proporcje i ułoży plan żywieniowy w taki sposób, aby dostarczyć organizmowi dokładnie taką ilość składników odżywczych, jakiej potrzebuje. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku catering dietetyczny oraz indywidualnie układane jadłospisy przeznaczone do przyrządzania w domu, jeśli firma świadcząca te usługi może pochwalić się posiadaniem dietetyka klinicznego na etacie - ufaj tylko sprawdzonym, certyfikowanym firmom, aby nie narażać swojego zdrowia.